volant_hat_sm

Размер: Универсален
Необходими материали и инструменти: 200 г за шала и 100 г за шапката тъмнолю-лякова лентова прежда (100% акрил; 50 г = 32 м); прави игли № 8.
Използвани плетки
Жартиерна лицева: Във всички лицеви и опакови редове бримките  се плетат само налице.
Бримкова проба: 10 бримки и 14 реда в жартиерна плетка = 10 х 10 см.
Техника на изработване:

Конецът за плетене в случая представлява фина мрежеста лента. За постигане на ефекта „волани" лентата трябва да се разтегне. Особеното при това плетене е, че вместо да се нанизват определен брой бримки върху иглите, с иглата се боде направо в дупчиците на мрежестата лента. Така се набират 20 бр. и върху тях се изплитат 130 см в жартиерна плетка, след което конецът се отрязва и прикрива със скрит бод.
ШАПКА
По описания по-горе начин с набират 48 бр., плете се жартиерна плетка. След 17 см на всеки втори ред се свиват равномерно 3 пъти х 12 бр. След 22 см конецът се прокарва през останалите бримки и се стяга. Затваря се шевът на шапчицата.
Инструкции за плетене на волани


във видио  уроk:

http://www.youtube.com/watch?v=x7qKgl27Cqg

 

Игли: Препоръчваме да използвате № 7 или № 8.
Плетки: Препоръчваме да използвате само жартиерна плетка.
lenti_shema

1.  Разтегнете    хубаво   лентовата прежда, за да се изпъне на ширина
2. Вкарайте иглата под горния край на лентата, като оставите свободни няколко см, напр. 30-35 см, от началото на лентата
3. Наберете необходимия брой бримки, като прегънете свободното парче и бодете последователно ту в едната, ту в другата лента.
4. Изваждайте бримките през интервали от 1,5 см и плетете жартиерна плетка, като в процеса на плетене постепенно разтягате лентовата прежда на ширина.

Още идеи за изделия  и аксесоари от лентова прежда:

lenta2_resize lenta3_resize
jackey jiletka
volant_potnik_sm pon4o_sm
lenta1_resize lenti_jaket_sm
Банер
Банер
Банер
Банер