kniited sock3

Всеки по-напреднал плетач обича да плете топли и красиви чорапки за дечица и внуци.
Дали по-дълги за да се показват красиво над ботуша или къси като терлички всички те имат по една трудна пета и пръсти.
Днес чорапите, за които искам да ви разкажа не са на 5 игли, нямат пета за плетене, а само пръстчета са малко по-трудни.
За тях трябва да умеете да плетете лява и дясна свивка, лява и дясна наметка и къси редове.
През цялото време докато плетете си представяйте крака на любимият ви човек в профил и ако не разбирате какво плетете парче, може да си изрежете по вашите размери цветните геометричните фигури от хартия и да ги съедините последователно.
Вземете си мярка на вашият крак: дължина на ходилото=В и височина на чорапа=Н
Моята плетена мостра е = 10/10 см =20 бримки/ 36 реда
Плета с чорапена прежда =на 2 ката, 50 гр= 210 метра.
Инструменти: игли за плетене: 3.00 мм и игла за зашиване

foot

1. Ходило ( червената кройка на схемата):
Заплитаме с контрастен конец (който по-късно ще изнижем) всички бримки равни на В+Н= 60 бримки и късаме конеца. След това започваме същинското плетене с преждата ни за чорапа. Слага ме се маркери на 7, 36, 50-та бримка. Плетем 8 реда лицева плетка, само в участaка на последните 10 т.е от 50 до 60 бримки е жартиер.

2. Изработка на пръсти
Плетем оранжевата кройка. На всеки нечетен ред
не плетем първата бримка т.е не се плете 1 бр. на 9 ред, на 11 ред не се плетат първите 2, на 13 ред-3 бримки, те стоят на иглата но не се изплитат.

3. Изработка на пета ( по-светло оранжевата кройка)
Продължаваме с изработката на пръстите, като на всеки следващ ред намаляваме големината му с по една бримка така още 6 реда,т.е с още 3 бримки по-малко, 
Още в първият ред на тази кройка започваме свиването от двете страни на маркираната 36-та бримка. Изработваме го с дясна и лява свивка в продължение на 14 реда като свиването става само в нечетен(лицев ред).
В тази кройка, след като сме направили късите редове с 6 бримки в началото, почваме обратното действие- допълнително ги добавяме отново една по една в 12 последователни реда. За да не се образуват дупчици проверете как се изработват късите редове.
След като сте готови с тази кройка ще забележите как малкото ви пръстче ще се падне по средата на петата. И тъйкато с петата ще сте свършили още в 14 ред от началото на тази кройка, останалите редове нямат свивки на петата. Участъка на ластика е без промяна-жартиер.
Отдъхнете си-:) Направихте най-сложната 3-та част.....

4. Kапаче

Тази част е 8 лицеви реда с 8 реда жартиер в областта на ластика. Прилича на ходилото , но с по-малко бримки.Това е като капаче върху крака и е най-горната видима част.
Изработихме по-голямата част от необходимите част за чорапа. Остава само една, която е обсолютно огледана симетрия на третата част. В областта на пръстите се повтарят намаляването и увеличаването
6 пъти по 1 бримка в лицевият ред, но в маркираната бримка за пета вече не се свива, а се наддава в 7 поредни лицеви реда със дясна и лява наддавка.

kniited sock1
В областта на ластика се плете жартиер.

В последният ред сте отново с първоначалните 60 бримки.
Браво на вас! Готови сте за зашиване-;)
Изнизвате контрастният конец и зашивате бримка в бримка.
Измерените в разтегнато състояние-35 бримки за ходило при мен са 36 номер на обувка=23 см.

kniited sock2
Препоръка, ако имате по-широк крак може да вмъкнете един или два къси реда само в областта около мястото за пета около 20-25 бримки.

 

 

Банер
Банер
Банер
Банер