comb_red_table_resize.jpgОригинална идея за купа за Великденски яйца , съчетана с традицията ни за този ден

Като всеки друг християнски празник и на Велик ден семействата се събират около трапезата от близки и далечни краища. Всяка домакиня обича да си приготви храната и поднасянето и по различен начин с вкус и собствен стил и да зарадва  гостите си.
Днес ние Ви предлагаме изключително оригиналната идея за купа за великденски яйца и малко по-традиционни и позабравени от миналото начини да декорираме яйцата и козунак си.
Материали: тъмно червен филц, плат на дребни фигурки ( в случаят е червен на белиточки), бял тънък памучен плат, топче за глава (може от тенис на маса), бял конец, 2 малки копчета за риза, 4 големи копчета, сатенена червена лента, вълнена жълта и червена прежда, картон, лепило С 200, клечка за шишчета и разбира се яйца.
Инструменти: игла, ножица, линия

kupa.jpg  Изработка:
Изрязваме от филца 4 равностранни триъгълника със страна 25 см.
Изрязваме от плата с точките още два такива.
Плата и филца зашиваме по края на ръка и обръщаме, така, че шева да остане от вътрешната страна. Сега отново имаме 4 триъгълник, като 2 от тях са двойно по дебели.
Единият слагаме за дъно на купата. Двойно по дебелите за криле на петлето и един остава за опашка. Зашиваме с тропоска с бял конец отделните страни на образувалата се пирамида. В основата шием по целият ръб, а по височина до половината и. Прегъва не зашитите върхове, така че да се види шареният плат и прикрепяме по едно копче на двете шарени крила и на опашката.
Готови сме с купата, а сега да я превърнем в петле.
Взимаме топчето, опаковаме го с бял памучен плат. Завързваме му шийката с конец и пристягаме. Преглаждаме, за да няма набор на плата точно отпред и зашиваме две малки копчета за очи. Две триъгълни чета за клюн и разбира се голям и горделив гребен.
Готови сме с главата, пришиваме я от вътрешната страна на купата, точно в ръба, между двете крила.
 petle.jpg Ще направим още едно петле, то се изработва с вълнените конци като яйцата и пази нашият козунак.
На картончета във формата на цифрата 8, залепяме прежда в кръг с жълт и червен конец. Изработени по две осмици, ние ги слепяме една към друга гръб с гръб, като едновременно с това слагаме  прежда за гребен и за опашка. В долната част пъхаме една клечка за шишчета между двете хартиени осморки. Притискаме до залепянето им.
Петлето е готово, само му залепяме едно мънисто за око и е може да изкукурига.
На клечка –забита в козунака, може да сложите всякакви яйца и листчета с хубави пожелания (като на табелки) за посрещането на възкресението и новото начало.
 red_ring.jpg За салфетката на такъв светъл празник непременно трябва да имаме пръстен. От останалият филц нарязваме правоъгълници с размери 14 см/3 см. Броя им е според това на  колко  места ще сервираме.
Зашиваме ги два по-два с бяла тропоска и им съединяваме края с началото.
Изрязваме двойно по-голям кръг от наличното копче от памучния плат с дребни фигурки. Правим отново тропоска по края му, пристягаме конеца и преди да е станал на топче –пъхаме вътре копчета. След това по края на копчето зашиваме сатенена лентичка във вид на цветчета на маргарита. Колко да са големи цветовете и - вие решавате. Готовото е цветето – копче. Монтираме го върху пръстена в мястото на съединителният шев.
 yarn_egg.jpg Яйцата декорирани с прежда са бели сварени яйца, намазани с бяло лепило. Към тях залепяме вълнени конци в най различни форми: точки, спирали и райета.
   Успех!
   
   
Банер
Банер
Банер
Банер