filc_resize.jpgСигурно често сте се питали - Къде да прибираме найлоновите торбички след пазаруване?
Предлагам Ви кукла с голям джоб като на кенгуру, изработена с материали типични за една кухня. В нея може да си съхранявате различни неща включително и торбичките след пазар.

Материали: 1 дървена лъжица, червен филц 48/30 см, парче  плат на точки 40/15 см, ширит, прежда, лепило „Хелми”, 2 зърна леща, конци за шиене, креда или изсъхнало сапунче, плосък ластик-25 см, 10 см тел.
Инструменти: дървена клечка или сламка за лепилото, игла за шиене, ножица, червен и черен флумастер.
Подготовка преди изработването на изделието:
Изработете кройка на куклата: Премерете дължината на закупената от Вас лъжица. Ако дръжката е по-къса от 24 см то нашата кройката за дреха на куклата е точно за Вас, ако ли не когато разпечатвате в най-близкият копирен център кройката на дрехата на картон от тази страница, така че квадратчето да е по-голямо от 3см x 3 см.

Изработка:
1. Нарежете преждата на ресни с дължина 45 см.(може да използвате списание или книга за да намотавате преждата около нея)
2. Намажете вдлъбнатата част на лъжицата с лепило и залепете конците, така че средата на конеца да съвпада със вертикалният център на лъжицата. Няколко от конците сложете напречно на косата –те ще бъдат за бретон на куклата.
krojka_resize.jpg3. Нанесете готовата кройка върху филца. Нашата кройка е за половината от изделието. Очертайте и изрежете по контура две еднакви изделия.
4. Отрежете от шареният плат парче с размери 40/20 см. Прегънете го по дългата страна два пъти по 7 мм и зашийте по дължината с шев ”зад бод”или на шевна машина. На другата дълга страна на правоъгълника направете тропоска за набор.
5. Сглобете двете еднакви части от филца като най-отпред сложете цветното парче като престилка. Ако шареният Ви плат се разнищва лесно подпъхнете двете тесни страни на правоъгълника между двете филцови части.
6. Зашийте изделието на 3 мм от края с обикновена тропоска без страните означени на кройката с червен цвят.
7. В долната предна част по означената червена линия зашиваме шареният правоъгълник към предницата. Ако  желаете добавете ширит за окантване.
8. Мушнете ластик в образувалото се тунелче на шарената престилка и го зашийте за двата и края.
9. След като е изсъхнало лепилото - сплетете плитки от преждата на дървената лъжица, завържете ги със ширит и отрежете подравнено с ножица. Пуснете отпред няколко конеца за бретон, отрежете ги и ги залепете на челото.
10. Залепете две зърна от лещата за очи.
11. Нарисувайте вежди и устни на лицето.
12. Пъхнете дървената лъжица в отвора на дрешката и стегнете в мястото на врата, за да няма движение между двете части с декоративна тел. Завършете телта  с примка. Тази примка я използвайте за да закачите куклата на стена.
Още идеи:
- Кройката е удобна и за да си пъхнете ръката при дръжката на лъжицата и да забавлявате децата зад параван.
- Всеки един материал може да си го замените с това , което разполагате в къщи: филца с вълнен плат, който не се разнищва, плата на точки с плат на дребни фигурки или каре, лещата със зърна на черен пипер или бахар.
- Ако решите да зашиете гърба и предницата в долната част на куклата и я напълните с вата ще си имате игленик и ще знаете винаги къде стой иглата и конеца-;))
Да направиш кукла от дървена лъжица е много стар начин на изработка на кукли по нашите земи. В нашият век има огромен избор на кукли, но когато тя се роди в ръцете на детето ти или внучето тя ще е   любимата му. Оставям Ви в света на куклите с още няколко поместени кройки за животинки.
 

jaba.jpg bebe.jpg

pulower.jpgmeche.jpg